Traumatische ervaringen verwerken

Heb jij moeite met het loslaten van een heftige gebeurtenis? Misschien zit je veel in je hoofd en pieker je. Je hebt last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en vermoeidheid. Je droomt veel of je hebt last van nachtmerries. Je reageert op sommige situaties heel anders dan normaal bijvoorbeeld met agressie. Je voelt je vaak vlak of emotiesloos. Als je deze klachten bij jezelf herkent dan is het goed om hulp te zoeken.

In jouw leven zijn er misschien dingen gebeurt die je ervaren hebt als heftig en waar je moeilijk mee om kunt gaan. Je hebt vaak onverklaarbare klachten. Het kan ook zijn dat er pas na een tijd klachten ontstaan. Een traumatische ervaring kan jou leven zo beïnvloeden dat je hierdoor anders met jezelf en het leven omgaat. Het is alsof je met een andere bril naar de wereld om jou heen kijkt. Je kunt je ver van de ander verwijderd voelen, niets of niemand kan of mag jou nog raken. Dit kan een fijn en beschermend gevoel geven, maar tegelijkertijd ook een gevoel van verwijdering en vervreemding.  

Voorbeelden van traumatische gebeurtenissen zijn: vechtscheiding, misbruik, huiselijk geweld, moord, verlies van een dierbare, verhuizing, een pestverleden, een plotseling ontslag, miskraam.

Ieder mens verwerkt een traumatische gebeurtenis op zijn of haar eigen manier. Soms heb je hierbij begeleiding nodig. De therapie kan jou helpen om traumatische gebeurtenissen te verwerken en een plekje te geven. We kunnen dit op verschillende manieren doen bijvoorbeeld door het schrijven van je eigen verhaal, met beeldende werkvormen of door het creëren van eigen rituelen. Hierdoor ontstaat er misschien meer ruimte om ook met anderen dingen in je leven aan de slag te gaan.

Neem contact op voor het maken van een afspraak

Heb jij een ook traumatische gebeurtenis meegemaakt en kun je mijn hulp gebruiken? Dan hoor ik graag van je. Je kunt me zowel bellen als via het contactformulier op de site een berichtje sturen.