Dramatherapie

Ben jij moe van het praten over je problemen en wil jij een therapie proberen waarin je zelf actief aan de slag gaat? Dan ben jij bij mij aan het goede adres! In de therapie staat het doen en ervaren centraal. In de therapie werken we met ervaringsgerichte werkvormen. Hierdoor doe je nieuwe ervaringen op. Ze bieden je de gelegenheid om op een afstand naar je eigen situatie en ervaringen te kijken. Deze ervaringen bieden houvast en ondersteuning om in het dagelijkse leven veranderingen aan te brengen. Omgekeerd kunnen aspecten van het leven een plek krijgen in je werk.

 

Vaktherapie Drama richt zich op het bereiken van veranderingen in het denken, voelen en handelen waardoor klachten kunnen verdwijnen of verminderen. Of je kunt leren om anders met je klachten om te gaan. In de behandeling werken we naast een gesprek ook met verschillende ervarings- en lichaamsgerichte werkvormen uit dramatherapie zoals rollenspel, vrije improvisatie, teksten en verhalen, het werken met kaarten, creatief schrijven en het maken van beelden.

 

Naast dramatherapie werk ik in de behandeling vanuit verschillende referentie kaders: 

  • Acceptance en Commitment Therapie
  • Narratieve Sandplay
  • Narratieve therapie/ Narradrama
  • Beeldende werkvormen.
  • Polyvagaal theorie

 

Samen kijken welke werkvormen het beste aansluiten bij jouw hulpvraag. 

 

Hieronder in het kort wat meer informatie over Narratieve therapie en ACT:

Narratieve therapie: Ieder mens heeft een eigen verhaal dat is ontstaan uit zijn geschiedenis, gebeurtenissen en labels van anderen. Dagelijks wordt dit verhaal beïnvloed door nieuwe ontwikkelingen, andere mensen, de media. Wanneer mensen vastlopen in hun verhaal zien zij vaak alleen nog de negatieve kanten. Zo ontstaat er een probleemverhaal waardoor mensen niet meer vooruit kunnen. Narratieve therapie koppelt het probleem los van de persoon waardoor er weer ruimte komt om samen op zoek te gaan naar een nieuw, passend verhaal.

 

ACT is een derde vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een flexibeler manier om te gaan met obstakels die zich in je leven voordoen (Acceptance).  Zodat jij kunt blijven investeren in de dingen echt belangrijk voor je zijn (Commitment).

Binnen ACT leer je om het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor ben je beter in staat om je  aandacht te richten op de dingen die werkelijk belangrijk voor je zijn in het leven (waarden). De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. 

 

Wat mensen zeggen:

'Ik merk dat ik ontzettend veel veranderd ben door de therapie. Samen met Hanne heb ik mijn patronen proberen te begrijpen en herkennen en heb ik geleerd hoe ik deze kan doorbreken. Dit heeft er voor gezorgd dat mijn situatie in zijn geheel verbeterd is, ik ben er niet alleen zelf op vooruitgegaan, maar ook mijn relaties met anderen zijn verbeterd. Tijdens de therapie was Hanne heel creatief in haar manieren om mij uit te dagen, zo wist zij slim om te gaan met mijn weerstand voor drama, terwijl ze nog steeds mijn grenzen respecteerde. Al met al vond ik de therapie prettig, ook al was het soms zwaar en uitdagend, ik heb er ontzettend veel van geleerd en ik voelde me altijd op mijn gemak bij Hanne'.  Oud cliënt

 

'De manier van therapie heeft mij heel erg geholpen. Ik werd telkens weer opnieuw en op verschillende manieren uitgedaagd. Ik kreeg meer inzicht in wat er aan de hand was en hoe het opgelost kon worden. Ik merkte in een relatief korte tijd een groot verschil'.  Oud cliënt. 

 

Wil je weten hoe ik jou kan begeleiden? Neem dan contact met mij op via het contact formulier.