Assertiviteit en het bewaken van je eigen grenzen. 

Assertiviteit wordt omschreven als het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste manier. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die past bij de situatie en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.

 

Veel mensen vinden het herkennen, aangeven en handhaven van de eigen grenzen lastig. Het aangeven van je grenzen aan anderen kan inderdaad moeilijk zijn als je niet goed weet hoe dit moet, maar ook zelf rekening houden met je grenzen is niet altijd eenvoudig. Hierdoor kan het zijn dat je iedere keer weer tegen dezelfde situaties aanloopt. Je weet niet goed wat jouw grenzen zijn of waar jouw grenzen liggen waardoor jij jezelf overschat of andere mensen over jouw grenzen heenlopen. Je durft niet boos te worden op anderen, nee te zeggen of je stem te verheffen omdat je niet van confrontaties houdt, omdat je niet weet hoe je hiermee om moet gaan of omdat je bang bent dat anderen jou dan niet meer aardig vinden. Je stelt hoge eisen aan jezelf waardoor je niet voldoende rust neemt, of iedere keer weer jezelf voorbij loopt.

 

In de therapie werken we met ervaringsgerichte oefeningen waardoor jij dichter bij jezelf en jouw gevoel komt. Je kunt onderzoeken waar jouw grenzen liggen, wat bij jou past en waar jij je prettig bij voelt. Praktisch kunnen we aan de slag gaan door bijvoorbeeld in de therapie te oefenen met situaties die jij lastig vindt. Of we kunnen teruggaan naar de oorzaak van het probleem, soms ligt deze in het verleden.

 

Wat mensen zeggen: 'Ik heb mijn huidige stabiliteit en geluk voor een deel te danken aan Hanne. Zij heeft mij ontzettend geholpen en me de handvatten geleerd en zelfvertrouwen gegeven om het vanaf nu zelf te kunnen doen. Ik zal haar hiervoor altijd ontzettend dankbaar zijn. Bij Hanne was ik veilig en in Hanne had ik volledig vertrouwen. Ik zou haar iedereen aanraden!'. Oud cliënt. 

 

Wil jij meer assertief worden? Wil jij leren wat jouw grenzen zijn en hoe je hier beter rekening mee kan houden? Wil jij leren om nee te zeggen en confrontaties aan te gaan? Kortom wil jij krachtiger in het leven komen te staan? Ik kan je helpen! Je kunt me zowel bellen als mij via het contactformulier een bericht sturen.