Workshop van IK- naar Wij reflectie
Biografisch leren werken met eigen thema's uit de werksetting.
Een nascholing voor supervisoren aangesloten bij de LVSC beroepsvereniging.
In deze twee- daagse nascholing maak je kennis met de combinatie van biografisch leren en narratief werken.
De twee dagen hebben een speelse en creatieve aanpak, theorie en literatuur worden afgewisseld met diverse ervaringsgerichte oefeningen.
Narratief werken is een methode voor professionals om door middel van het levensverhaal van je cliënten te werken aan een achterliggend doel. Biografisch leren werken is een methode om middels het werken met het eigen levensverhaal je instrumentarium te verfijnen. Deze workshop combineert die twee methodes. Het leren van de levensloop en het belang om te werken met eigen levensverhalen vormen een nieuwe kennisbron.
Op de eerste dag ga je aan de slag met je eigen levensverhaal. Door de keuze van een creatieve aanpak wordt de dynamiek van ons eigen levensverhaal zichtbaar. Je leert hoe je één specifieke levenservaring functioneel zou kunnen inzetten, zonder in ‘tegenoverdracht’ te schieten. Je leert over de verschillende rollen die je kan innemen en hoe communicatie en reflectief handelen vanuit wie we zijn ons gereedschap hierin vormen.
De opgang van biografische kennis wordt uiteengezet, je onderzoekt hoe je deze kennisbron zou willen gebruiken en hoe je deze zou kunnen inzetten. Dat voornemen neem je mee naar je eigen werk om mee te experimenteren.
Op de tweede dag wordt er teruggekeken naar de praktijkervaring en hierop wordt gereflecteerd. We maken kennis met het archetype van de Wounded Healer (Carl Jung) als een middel tot narratief zelfonderzoek. Waar specifiek zijn wij gewond geraakt, op welk moment gebeurde dit en hoe hebben we onszelf geheeld? Hoe hebben we geleerd? Daar verdiepen we onze beroepsidentiteit mee en creëren daar nieuwe collectieve kennis over. Met die kennis leren we ruimte te maken voor de ander. Hoe gebruiken we deze kennis nu in de praktijk? Wat kan er in onze gereedschapskist mee naar huis?
Na afloop van de scholing:
● heb je meer zicht op hoe biografisch werken en narrativiteit een verdieping kan bieden in je werk
● heb je eigen levensthema’s onderzocht met narratieve werkvormen
●heb je een keuze gemaakt met welk levensthema je wilt oefenen, en heb je aan de hand hiervan eigen doelen geformuleerd.
De nascholing wordt gegeven door mezelf en mijn collega Marge Knip. Margré Knip is werkzaam als Existentieel Welzijnsbegeleider & Supervisor vanuit eigen praktijk. Dit doet zij voor mensgerichte professionals teneinde hen te leren hoe zij (eigen) levensthema's kunnen bewerken. Zij biedt workshops aan en geeft lezingen. Zij is ook verbonden aan opleidingen van Hogeschool van Amsterdam, ROC Midden Nederland en Avansplus in Breda. Zij heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van ervaringsprofessie bij professionals. Zij onderwijst in het leren oplossen van ethische dilemma's en hoe goede zelfzorg aan te leren. Ze is daarbij geïnteresseerd in een filosofische wijze van vragen stellen.
Praktische informatie:
Data: zaterdag 11 en 18 november as.
Tijden: 10 tot 4 uur
Locatie: Nijverheidsweg 3 B, Bavel
Prijs: particulieren: 850 euro inclusief BTW/ betaald door werkgever: 850 euro exclusief BTW
Groepsgrootte: 6 tot 16 mensen
Heb je nog vragen, wil je wat meer informatie of wil je je aanmelden voor de nascholing, neem dan contact met mij op. Bellen kan natuurlijk ook.
Je kunt je hier aanmelden Contactformulier